Błyskawiczne ciasto na oleju, jogurcie, maślance

Są dni, kiedy nie mamy czasu na przysłowiowe „stanie przy garach”. Są też takie, w których po prostu nie mamy ochoty na pichcenie. Mimo niesprzyjających okoliczności zawitali do nas niespodziewani goście. Co wtedy zrobić? Co podać do kawy, kiedy lodówka świeci pustkami a na pójście do cukierni po ciastka jest już zdecydowanie za mało czasu?

Kołem ratunkowym mogą okazać się proste przepisy na placki z produktów najbardziej podstawowych z możliwych – jogurtu, maślanki czy oleju. Ciasta te mają tę ogromną zaletę, że przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie!

Ekspresowe ciasto na oleju

Składniki: 6 jajek, 1,5 szklanki cukru, jeden cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka oleju, trochę bułki tartej oraz jeśli mamy; 3 jabłka, cynamon, aromat do ciast, rodzynki.

Przygotowanie: Zmiksować całe jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać olej kontynuując miksowanie. Wsypać mąkę, wlać aromat do pieczenia. Miksować. Przygotowaną wcześniej tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto. Nałożyć owoce, posypać rodzynkami i cynamonem. Piec przez godzinę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.

Placek jogurtowy, który zawsze się udaje

Składniki: 3 jaja, 2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka jogurtu naturalnego, szklanka cukru, pół szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 puszki brzoskwiń lub 2 słoiki śliwek domowej roboty (mogą być także oczywiście świeże owoce).

Dekoracja: cukier puder lub polewa z białej czekolady

Przygotowanie: Jajka, jogurt oraz olej mieszamy razem. Osobno łączymy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy. Miskę z jajkami i resztą wsypujemy do „suchej” masy, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę obłożoną papierem do wypieków. Śliwki lub brzoskwinie kroimy w ćwiartki. Wykładamy na masę. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Upieczone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową zrobioną z jasnej czekolady mlecznej.

Ciasto z kruszonką zrobione na maślance

Składniki: pół kilograma mąki pszennej, szklanka cukru, 3 całe jajka, 1/2 szklanki oleju, szklanka maślanki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy, owoce według uznania (można wykorzystać truskawki, porzeczki, jabłka, gruszki…).

Składniki na kruszonkę: 50 gram masła, szklanka mąki pszennej, 4 łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie: Owoce myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy sztywną masę.Dodać cukier oraz aromat. Dodać żółtka (nie przestając ubijać), dodać wolno olej, pomieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemiennie maślankę i mąkę. Ciągle miksować.

Składniki kruszonki wyłożyć na stolnicę i wyrobić.

Na formę wyłożoną papierem przelać ciasto, nałożyć owoce a na koniec kruszonkę. Piec godzinę w 180 stopniach.