Dobre ciasto na imieniny lub urodziny

Imieniny i urodziny są obok świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia najchętniej celebrowanymi przez Polaków dniami. Dlatego też tak często przygotowujemy na tego rodzaju uroczystości rozmaite potrawy. Kiedy nie znajdziemy czasu na zrobienie ciepłego dania, modnej sałatki czy ciekawej przekąski postawmy na dobre ciasto. W Internecie aż roi się od przepisów na szybkie i tanie placki, które ładnie prezentują się na stole i wybornie smakują. Kilka kawałków popisowego deseru warto zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły, by pochwalić się znajomym naszymi mniejszymi bądź większymi umiejętnościami kulinarnymi.

A o to kilka naszych pomysłów na ciasta imieninowe i urodzinowe;

Wuzetka z masą grysikową

Składniki na ciasto; 9 jajek, 1 i 1/2 sody oczyszczonej, 8 dag mąki pszenne, 24 dag cukru, 10 dag kakao.

Składniki na masę grysikową: szklanka mleka, 4 łyżki kaszy manny, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, szklanka cukru pudru, kostka masła, grysik.

Przygotowanie: Mąkę, kakao i sodę przesiać przez sitko. Rozdzielić na 3 części. Białka ubić z cukrem, potem dodać żółtka, ubić. Dodać pierwszą część z mąką, kakaem i sodą. Powtórzyć z dwoma kolejnymi częściami. Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

W jednej szklance mleka rozpuścić kaszę. Wymieszać. Mleko zagotować, dodać cukier i cukier waniliowy, dodać kaszę z mlekiem. Pomieszać. Przestudzić w pojemniku z chłodną wodą. Utrzeć z masłem, dodać grysik.  Połowę masy nałożyć na pierwszy placek, na niego znowu masa, potem jeszcze raz placek. Polać polewą czekoladową, dekorować kleksem śmietany.

Tort bez pieczenia

Składniki: 35 dkg masła, 1/3 szklanki mleka, 2 okrągłe wafle (andruty), 2 paczki biszkoptów, skórka pomarańczowa, 25 dkg cukru pudru, 2 łyżki kakao, 3 żółtka.

Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając. Do masy dodajemy zmielone biszkopty, jeszcze chwilę ucieramy. Masę dzielimy na pół. Do pierwszej dodajemy posiekaną skórkę pomarańczy. Do drugiej stopniowo wlewamy rozpuszczone w mleku kakao. Na andrut nakładamy masę pierwszą, przykrywamy drugim waflem, nakładamy kolejną masę. Wyrównujemy szerokim nożem. Deser chłodzimy w lodówce. Dekorujemy owocami – np. malinami, truskawkami, brzoskwiniami.